Rensa ogräs på rätt sätt

Det finns betydligt roligare saker att lägga tiden på i en trädgård än att rensa ogräs. Men faktum är att det inte behöver vara så jobbigt och det bästa sättet att minska mängden arbete är att börja tidigt och att göra det regelbundet.

Olika typer av ogräs

Ogräs är egentligen bara växter som växer på en icke önskvärd plats. Tillexempel så vill vi på gräsmattan enbart ha gräs och i vårt odlingsland vill vi bara ha de grönsakerna som vi har planterat där. Problemet är att det ogräs som dyker upp är mycket väl lämpade att växa precis just där i precis det klimatet vilket gör att dom snabbt tar över om de inte tas om hand om.

Det finns främst två typer av ogräs. Det första är så kallade fröogräs som sprider sig själv med vinden genom att de fröar av sig. Det betyder att även ogräs hos grannar och liknande kommer att sprida sig vidare till din trädgård där du behöver ta hand om det. Genom att ta hand om sådant här ogräs i din egen trädgård så fort det dyker upp så minskar risken att det sprider sig ytterligare.

Den andra typen kallas för rotogräs och sprider sig i stället via rötterna. Den här typen av ogräs tar sig inte in via vinden vilket är skönt. Däremot kan den vara riktigt svår att bli av med. När vi rensar ogräs så är det lätt hänt att även en liten bit av roten blir kvar och det är tillräckligt för att ogräset ska överleva och växa upp igen.

Bra verktyg för att rensa ogräs

På följande sida finns flera bra tips för dig som är i behov av att rensa ogräs och vill bli av med det en gång för alla. Kort och gott kan vi säga att tillverkare av trädgårdsprodukter är medveten om problemet och har gjort de dom kan för att ta fram smarta verktyg och medel för att underlätta arbetet. Men i många fall kommer vi väldigt långt med typiska hushållsknep.

En storfavorit under senare år har blivit ogräsättika. Det är egentligen ingen skillnad mot vanlig hushållsättika mer än att det är mindre lämpligt att förtära. Så det går lika bra att använda den ättikan du redan har hemma för att ta död på ogräset. Blanda ut till 12% och spruta sedan på ogräset. Detta har visat sig vara ett mycket effektivt sätt att ta död på ogräs och därefter så blir det mycket enkelt att rensa upp det. Rätt så beroende av väder då regn sköljer bort det.

Ett annat effektivt sätt är att använda sig av en ogräsbrännare och bränna bort ogräset. Det är inte riktigt lika effektivt som ättika men riskerar inte att skada annan växtlighet då vi med precision kan sikta in oss på ogräset. Traditionellt sett så har detta varit med gasolbrännare men idag finns det elektriska brännare. Det kräver lite teknik då vi bara vill skada ogräset så att det lägger all sin energi på att reparera de skadade cellerna. Så genom att upprepa detta regelbundet kan även stora rotstrukturer bli utarmade och enkelt att rensa bort.

Skyffeljärn, ogräsjärn och ogräsupptagare är några få av väldigt många handverktyg som hjälper oss att bli av med ogräset. Ett skyffeljärn är tillexempel utmärkt för den som vill få bort ogräs på en grusuppfart medan både ogräsjärn och ogräsupptagare fungerar bra mot diverse fröogräs. Har du väldigt specifika problem så kan sådana här verktyg vara ovärderliga då de sparar oss mycket tid och arbete. 

Sist men inte minst så finns det också en drös med ogräsmedel där det kändaste nog får anses vara roundup. På grund av kemikalier och dess påverkan på djur och natur så har det blivit en hel del restriktioner på sådana här produkter på senare år vilket gör att effekten till stor del har avtagit. Och med tanke på att det finns väldigt effektiva miljövänliga alternativ som att bränna eller använda ättika så klarar man sig ofta utan dessa. Men har man mycket stora problem så kan det finnas produkter som hjälper dig bli av med ogräset.