Funderat på ett mysigt uterum i trädgården?

Funderar du på att bygga nytt uterum eller en tillbyggnad på huset som ger många sköna extra trivsamma kvadratmetrar… Här är det ju faktiskt nästan fritt fram för fantasin och spelrum för idéer. Det här gäller när det handlar om byggnation i trädgårdar till en och tvåbostadshus. Visserligen vill kommunen ibland ha ett ord med i laget men det är fråga om enkla regler. Du kan bygga en inglasad Friggebod på max 15 m2 eller tre små på 5 m2 vardera utan särskilt bygglov. Det handlar om något som kallas undantag från bygglovplikt. Förutom bestämmelser om hur nära grannen du får komma. 4,5 meter från tomtgräns gäller vanligtvis. Men det skadar inte att alltid kolla med kommunen. Om inte annat kan du få många bra tips.

 

Flera möjligheter. Mera svängrum.

Känner du att du vill ha lite mer utrymme än Friggebodformatet så står numera också Attefallshuset till ditt förfogande om du vill bygga en komplementbyggnad som det heter på byggnadsnämndsspråk. Attefallshuset har vuxit från 20 m2 till 25 m2 på senare tid och ger dig en rejäl yta att leka med. Attefallshuset kan också uppföras utan bygglovplikt enligt samma premisser som Friggeboden. Men kolla alltid med kommunen. Beroende på var du bor kan det finnas synpunkter eller rentav regler för till exempel hållfasthet och bärförmåga. Det säger sin självt att kraven på hållbarhet mot till exempel snö last kan vara olika mellan Tärnaby i norr och Österlen i söder.

 

Tillbyggnad. Det kanske vanligaste uterummet.

Har du och familjen drömmar, planer och funderingar att utöka bostaden och bygga till huset med ytterligare ett rum som förhöjer trivselfaktorn i hemmiljön i form av ett uterum så är det i stort sett samma regler som gäller för fristående komplementbyggnader. Kolla alltid med kommunen. Bor du utanför område som inte har s.k. detaljplan kan det kanske vara enklare att få göra tillbyggnaden utan bygglovplikt eller rentav anmälan. Stalltips: Kolla med myndigheten. Kommuner tycker olika. De är 290 stycken av dem här i landet och lokalt valda nämndpolitiker och deras verkställande tjänstemän har ingen riks-likriktare att följa utan skapar sina egna lokala plan- och bygglovsregler på mandat av sina väljare.

 

Se gärna till att grannarna är med på noterna.

Du har ju vanligtvis 4,5 metersregeln från tomtgräns som gäller men att Informera grannen i förväg och inhämta synpunkt är alltid begåvat. Ju större ny komplementbyggnad desto viktigare. Ett gott tips kan vara att om möjligt be om grannens signatur på någon ritning typ plan och fasad eller liknande.

 

Ett underbart äventyr väntar: att välja ert uterum.

Kan det se ut hur som helst? Ja att döma av alla de många hundratals varianter och klappade och klara gör-det-självpaket med allt som behövs för ett lyckat bygge liksom ritningssatser och arkitektförslag som står till buds så är det bara fantasin som kan sätta gräns. Här är ett bra sätt att öppna dörren till en första spännande översikt.