Tält som ger trädgården nya möjligheter

På sommaren är det nästintill lagstadgat att umgås utomhus, och vad är då mer passande än att kunna bjuda in till en festlig middag ute i trädgården? Med ett partytält, eller ett mindre tält av paviljongtyp, är det möjligt att skapa en inbjudande och somrig atmosfär i skydd från regn, vind och hungriga insekter. Glöm inte heller barnen, det finns en uppsjö av lektält som håller dem roade i timmar. Det här inlägget handlar om olika typer av tält till trädgården.

Tre typer som tas upp:

Partytält – tältet för ett större sällskap, har ofta väggar och fönster.
Paviljong – det något mindre tältet för 6 – 8 personer, oftast utan väggar.
Lektält – praktiskt alternativ till barnens lekstuga, billigt och behöver aldrig renoveras.

Partytält för det större sällskapet

Ett partytält kan egentligen vara hur stort som helst, men vanligtvis efterfrågar den vanlige konsumenten ett tält som rymmer färre än 100 personer. Det mest frekvent använda partytältet för hemmabruk mäter i regel 4 x 6 meter och rymmer upp till 30 personer. Att sätta upp ett partytält kräver ofta 4 personer och tar 1 – 2 timmar. Detta tält är som gjort för födelsedagar, midsommarfirande eller bröllopsfester. Väggarna bidrar till att hålla temperaturen behaglig och hjälper till att stänga ute insekterna.

Priserna varierar naturligtvis beroende på storlek och kvalitet. Om det inte är önskvärt att köpa ett eget tält är det fullt möjligt att hyra partytält. I dessa fall kan leverans, montering och möblemang ingå vid överenskommelse och extra avgift.

Observera att tält som rymmer fler än 100 personer behöver ett godkännandebevis från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och dukarna ska även vara godkända från SITAC, ett svenskt certifieringsorgan. Konstruktionen behöver dessutom besiktas var femte år och brandkontrolleras.

Paviljong för det mindre sällskapet

Ett tält som kallas paviljong har ofta en kvadratiskt utformning med öppna väggar, även om det finns mängder av paviljonger med väggar eller myggnät. Dessa är passande till sällskap på 6 – 8 personer och är i regel enklare att sätta upp än de större partytälten.

Vissa köper en tältpaviljong och låter den stå som ett uterum hela sommaren. Det blir en avkopplande plats att hitta skugga på under soliga sommardagar.

Paviljonger har blivit väldigt populära och säljs på de flesta stora varuhus och trädgårdsbutiker. Priserna varierar beroende på storlek och kvalitet, men är i regel billigare än partytälten.

Tält till barnen inspirerar till lek

Oavsett om den gamla lekstugan blivit fuktskadad eller om den inte finns, behöver barnen också en plats för lek och bus. Under tiden som de vuxna dricker kaffe och diskuterar jobb kan barnens fantasi få härja fritt i deras egna sfär.

Ett lektält passar nästan var som helst i trädgården och kostar ofta kring en tusenlapp.
Det finns en mängd olika sorter. Vissa ser ut som indiantält, andra som Pippis Villa Villekulla. Tälten är i regel vattentåliga och mycket lättare att montera än en lekstuga av trävirke. En person bygger upp tältet på under halvtimmen.