Låt dig inspireras av Skånes vackra trädgårdar

I Skåne finns en hel uppsjö av grönskande trädgårdar och parker som bäst upplevs på plats. Vare sig det handlar om en stadsträdgård i centrala Malmö eller en självförsörjande ekologisk bondgård på landet, så bjuder de på en rofylld stund. Dessutom ger de inspiration till den privata trädgården. Här listas några exempel på vackra trädgårdar i Skåne:

Slottsträdgården

I centrala Malmö ligger den välskötta Slottsträdgården, i anslutning till Slottsparken och Malmöhus, som bjuder in till inspiration samt rekreation. Vid trädgården finns det även ett café med stort utbud på mat och dryck. Trädgården sköts av trädgårdsmästaren Linnéa Dickson och visar upp många slags odlingar:

Fruktträd
Grönsaksland
Köksträdgård
Örtagård
Perenner
Rosenträdgård
Tematrädgårdar

Pildammsparken

Ännu en vacker och unik plats i centrala Malmö. Ursprungligen användes dammarna i parken till Malmös vattenförsörjning. Pilar planterades längs med dammarnas vallar för att de skulle få bättre stadga, och därifrån kommer namnet Pildammsparken.

1914 hölls den stora Baltiska utställningen på platsen, med nästan en miljon besökare, och där visades dåtidens moderna teknik och design upp för allmän beskådan. Än idag står Margaretapaviljongen och blomstergatan kvar, liksom brandstationen och granitbrunnen.

Den stora dammen har även ett vattenspel med en vattenvägg, där ljusspel visas under sommarsäsongen.

Väl inne i parken finns det motionsspår, utomhusgym och lekplatser för barn.

Sofiero slottsträdgård

Trädgårdsparken på 15 hektar, tillsammans med Sofiero slott, skänktes 1973 till Helsingborgs stad av Gustav IV Adolf i hans testamente med kraven att staden tog på sig ansvaret att:

”för all framtid vidmakthålla parken och trädgårdsanläggningarna i huvudsakligen nuvarande utformning och skick samt hålla anläggningarna tillgängliga för allmänheten i sådan omfattning och på sådana villkor som kunna anses skäliga”
Trädgården öppnades 1974 för allmänheten och 2010 utsågs parken till Europas vackraste. Tillkännagivandet ägde rum på Sofiero utav en jury från 6 olika länder.

Parken är så stor och omfattande att man erbjuds en parkkarta för att få överblick. Här kommer en kortfattad lista på vad parken har att visa upp:

Jubileumsträdgården – invigdes 2016 av Carl XVI Gustav och Silvia.
Lustträdgården – blommar sommaren ut och skapelsen är inramad av idegranar.
Köksträdgården – består av grönsaker som får växa tillsammans med blommor.
Murrabatten – perenner i prakt längs muren som löper i nordsydlig riktning.

Lotties trädgård i Ängelholm

Vill du besöka en mindre exploaterad trädgård som känns privat kan du besöka Lotties trädgård i Ängelholm. Det är en 3600 kvadratmeter stor trädgård med dammar och vackra odlingar av olika slag. Bland snirkliga stigar och under lummiga lövverk dyker det upp trädgårdsrum, figurer i keramik och vackra installationer.

Lotties trädgård har även försäljning och driver ett litet nätverk av trädgårdsintresserade på Facebook.