Arbeta med trädgårdsskötsel

Arbeta med trädgårdsskötsel

För många är trädgården något av en helig plats. Det är en tillflyktsort som skänker ro och stillsamhet i en annars allt för stressig omgivning. Att plantera säsongens blommor, klippa det gröna gräset och rensa i kryddodlingen kan närmast likna meditation. Det är stilla aktiviteter som ger tankarna utrymme att sväva iväg. Alla delar dock inte den idylliska bilden av trädgårdsskötsel. Vissa ser det som ett onödigt måste att behöva pyssla med det gröna. De flesta uppskattar visserligen en fin trädgård, men ogillar starkt att behöva ansvara för den. Det finns alltså minst två typer av människor: de som njuter av trädgårdsarbete och de som helst slipper det.

Som tur är kan dessa två människotyper dra nytta av varandra. För den intresserade finns det idag stora möjligheter att förvandla trädgårdsskötsel till ett yrke. På så sätt kan de som brinner för att påta i rabatten utföra sysslor åt dem som inte uppskattar trädgårdsskötsel lika mycket. Men hur ska du då bära dig åt om du är intresserad av att arbeta med trädgårdsrelaterade arbetsuppgifter? En utbildning är givetvis positivt, men absolut inget måste. En trädgårdsmästarutbildning består i regel av två år på yrkeshögskola och ger goda kunskaper som växter och trädgård. Trädgårdsmästare är dock ingen skyddad yrkestitel, vilket innebär att vem som helst har rätten att titulera sig som en sådan. Om du redan har goda kunskaper inom området så är det således ingenting som hindrar dig från att kalla dig för trädgårdsmästare och arbeta med trädgårdsskötsel. Det är viktigt att komma ihåg att skötsel av trädgårdar är ett stort område med många möjliga arbetsuppgifter. För att klippa gräs, ansa häckar, rensa ogräs och andra enklare uppgifter är det ofta överflödigt med en fin utbildning, medan det kan vara betydligt mer befogat vid mer avancerade arbetsuppgifter.

Om du yrkesmässigt vill arbeta med trädgårdar är det givetvis viktigt att du håller koll på regler och skattetekniska lagar. För att bedriva näringsverksamhet behöver du i regel starta eget företag och ansöka om F-skattsedel. På så sätt kan du fakturera dina kunder och du ansvarar själv för att skatter och andra avgifter betalas in. Ett alternativ till det traditionella tillvägagångssättet med att starta egen firma är egenanställning, vilket gör det möjligt att fakturera utan företag. På så sätt behöver du inte tänka på allt det pappersarbete som det innebär att starta företag, utan kan i lugn och ro fokusera på kärnverksamheten. Det är framförallt ett bra alternativ när verksamheten fortfarande är liten. Kanske vill du bara dryga ut kassan genom att klippa gräs i närområdet på somrarna? Kanske är du en hejare på att beskära träd, och vill anta ett fåtal uppdrag varje år? Då är egenanställning ett bra och modernt alternativ till att starta företag! Mer om hur egenanställning fungerar kan du läsa om på länken ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *