Vårstädning i din trädgård

När våren kommer finns det massor för den trädgårds intresserade att göra. Nu är det hög tid att förbereda så att trädgården kommer att blomstra och glänsa under sommaren. Så fort snön försvunnit är det dags att se över vad som behöver göras. Det är en härlig tid när snön smälter och allt som legat gömt där under kommer fram.

Det första att göra är att klippa ner alla perenner. Vanliga höga och medelhöga perenner ska klippas ner ända till backen, det vill säga till marknivå. De låga perennerna kräver lite annan skötsel, de ska nämligen inte klippas, de får vara kvar orörda. Låga stenparti perenner däremot kan gärna räfsas igenom med en liten handräfsa.

Näst på tur är gräsmattorna. När snön försvunnit och de torkat upp behöver de en uppfräschning. När snön legat tung över gräsmattorna under vinterhalvåret är det lätt att gräsmattorna angripits av snömögel. Snömögel är en svampsjukdom som angriper just gräs. Därför är det bra att räfsa igenom hela gräsmattan så det kommer in luft och att de döda partierna räfsas bort. Har det blivit några fläckar på gräsmattan som är helt död är det läge att så lite gräsfrö så det hinner växa upp lagom till sommaren.

När all rensning är klar i trädgården är det dags att börja gödsla. Alla saker som växer i din trädgård så som perenner, bärbuskar och gräsmatta mår bra av gödsel. Är man noga med gödsel så får man en mycket vackrare, mer välvuxen trädgård på sommaren, så var noga.

Efter gödslingen är det dags att så nya frön. Vill du ha nyttoväxter i växthuset eller på ett bra sydläge är det dags att börja så dem inne nu. Dessa sås inne och placeras i fönstren för att få rätt värme och ljus. Roliga nyttoväxter är chili, paprika, auberguin. Annars är det ett säkert kort att så tomater och gurka, dessa är lätta att driva upp och ger vid rätt skötsel mycket frukt under sommaren. När växterna slagit rot och fått ett bladpar behöver de planteras om i en skolningslåda, detta för att få mer plats och näring för att kunna växa. Här kan de sedan stå tills de är stora nog, och att det blivit lagom varmt ute för att flyttas ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *