Tips för att hålla utomhuspoolen ren

På sommaren är det trevligt att ha en pool på tomten att leka runt i och svalka sig de hetaste sommardagarna. Det verkar också bli allt vanligare för ”Svenssons” att ha en egen pool i sin trädgård. För att undvika sjukdomar och uppehålla hygienen kräver dock utomhuspoolar likväl som badhus en ordentlig rening för att ta undan både skräp och bakterier i vattnet. Skräp och bakterier kan ofta höra ihop då de senare frodas av de första, man måste därför fokusera lika mycket på båda delarna. Nedan kommer några tips på vad som kan göras.

Poolöverdrag

Det absolut viktigaste att tänka på vid poolrengöring för att undvika onödigt arbete är att täcka poolen ordentligt. Här är det bästa att köpa ett överdrag som är gjort för poolen, om man använder exempelvis en presenning är risken stor att den inte sluter tätt och att det kommer in saker i poolen i varje fall. Överdraget skyddar från organiskt avfall som kommer från luften, t.ex löv, insekter och pollen. Den bevarar också pH-värdet bättre, vilket exempelvis regn kan sänka. På sikt minskar den behovet av kemikalier.

Mekanisk rengöring

Rengöring som tar bort stora partiklar i vattnet är det näst viktigaste. För att göra det kan man ta hjälp av en håv och håva upp det värsta. Det är också klokt att använda någon typ av pooldammsugare som suger upp skräp i ett filter och gör att man också kommer åt det som ligger på botten. En sådan kan också gå av sig själv så att man inte behöver göra det manuellt. Ett sand- eller patronfilter som sitter på kanten och fångar upp skräp är också viktigt att ha, det är svårt att få upp allt skräp själv med håven och denna hjälper till med att få upp det sista. Ju bättre man klarar av denna typ av rengöring, desto mindre kemikalier kommer att behövas.

Klor

En av de vanligaste kemikalierna att använda är klor. Det är bra på att desinficera och är väldigt effektivt, dessutom kan man tillsätta det i många olika former. Klor finns t.ex att köpa i tablettform och granulerat. Innan man köper någon typ av kemikalier ska man alltid undersöka vattnet först för att se hur stora mängder som behövs, för stora mängder kan skada hälsan. Mängden som behövs beror också på pH-värdet och verkar inte alls om pH-värdet är för högt. Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *