Så håller du ren grillen

Sommar betyder att utemöbler och grillarna tas fram. Sommarkvällen blir en trevlig stund att umgås över en god bit mat. Men det kanske inte är lika trevligt att göra ren grillen efteråt. I alla fall om man inte har rätt verktyg och medel. Det finns ett par hjälpmedel på vägen.

Grillroboten: Roboten ”för den late”. Kostar visserligen mer än en klassisk grillborste men gör det mesta jobbet helt automatiskt. Enligt grillrobot.se är grillroboten det mest innovativa som presenterats inom grillbranschen på mycket länge.

En grillrobot har utseende som en sköldpadda och är ungefär lika stor som en spretande hand. Den placeras på grillgallret och sätts sedan igång med ett snabbt knapptryck. Locket stängs och roboten kommer sedan att röra sig fritt på gallret och putsa det rent med de roterande borstar som sitter på dess undersida.

Grillborsten: Grillborsten kanske är det vanligaste verktyget för att rengöra grillgallret. Dessa finns i flera olika material och utförande. Det som är viktigast i val av borste är materialet på borstarna. En person som har en grill av gjutjärn kan använda rostfritt stål i borstarna men detta bör inte användas på grillgaller som bland annat har porslinsöverdag. Då kommer materialet att repas.

Andra alternativet är mässingsborsten som därmed är lite mjukare och passar till de mer ”ömtåliga” materialen på grillen.

En annan sak som skiljer dessa åt är om de har kort eller långt handtag. Med långt handtag blir man själv inte lika smutsig men samtidigt minskar kraften som kan överföras till borsten.

Stålbollen– Stålbollen är en relativt ny produkt. Istället för att det sitter en borste eller skrapa längst ner så sitter istället en boll full med metalltrådar. Denna kan dras fram och tillbaka över gallret och trådarna ”letar sig ner” mellan gallren vilket gör att den är mycket effektiv vid rengöring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *