Odla på balkongen

Ingenting är så roligt som att få odla själv hemma. Att få driva upp sin egen gurkplanta och sedan äta den när den är mogen. Du behöver inte oroa dig för vartifrån grönsaken kommer eller om det besprutats mycket. Du har hela tiden fått vara med, från litet frö till färdig grönsak. Det kan vara extra roligt att odla grönsaker som inte är så lätt att få tag på i matvaruaffären. Idag finns ett stort sortiment på olika spännande fröer hos de olika trädgårdsbutikerna som finns.

Bara för att du bor i lägenhet eller inte har någon tomt betyder det inte att du inte kan odla. Balkongen kan vara en utmärkt plats för odling och det kommer att bli en mysig plats att spendera sommaren på, med nya dofter och växter.

Här kommer några tips på hur du odlar på balkongen på bästa sätt.

Växter med stora rotsystem, så som potatis och tomater behöver stora krukor eller hinkar för att kunna växa bra, gärna 30 till 40 centimeter djupa. Örter, rädisor och jordgubbar däremot behöver mindre yta, de klarar sig gott på 10 till 15 centimeters djup.

Något som skiljer odling i krukor jämfört med odlig i marken är att jorden torkar snabbare och växterna behöver mer vattning kontinuerligt för att må bra. Krukorna bör även ha dräneringshål, annars kan växten drunkna. Känner du att du inte hinner med vattningen så finns idag smidiga, prisvärdiga själv bevattningssystem att köpa som sköter bevattningen jämt över dagen och dygnet. Bor du nära en hårt trafikerad gata är det bra att skölja av växterna ibland om de blir smutsiga på bladen, då mår både plantan bättre och det kommer att smaka bättre när du ska skörda.

 

Här kommer några tips på roliga samker att odla på balkongen.

Grönsaker

Här är det bra att välja plantor som inte blir så höga, välj gärna buskvarianter. Roliga sorter för balkong är: tomat, morot, paprika, chilipeppar, sockerärtor, mangold, rabarber, spenat och ruccola.

Kryddor

Kryddor är något som jag älskar att odla på sommaren. Det känns så lyxigt att ha egna färska kryddor att smaksätta maten med. Bra sorter är: dragon, citronmeliss, timjan, oregano, mynta, dill, gräslök, vitlök och salvia.

Frukt och bär

Träd och buskar är helt ok att odla i kruka. Det är viktigt att tänka på är att inte välja för höga buskar. Vinbär och krusbärsbuskar finns att köpa uppstammade och jordgubbar och smultron finns att köpa som ampelhängande. Några smakfulla sorter är: jordgubbar, smultron, blåbär, physalis, äpple, hallon, vindruvor och kiwi.

Exotiska växter

Har du en inglasad balkong har du en stor fördel. Den kommer att fungera som ett växthus och här kan du odla många spännande exotiska frukter. Det är viktigt att se till att temperaturen inte kommer under 5 till 8 grader Celsius. Exotiska växter behöver även övervintra frostfritt. Bra sorter är: olivträd, citronträd, persika, apelsin, lime och granatäpple.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *