Kaffesumpen – Trädgårdens bästa vän

När kaffet är kokat är det bara att slänga sumpen i komposten – eller? Det finns faktiskt flera funktioner för kaffesumpen i trädgården, det visar fakta från Expressen och Perkulator.nu.

På uppgången

Kaffesump kan användas istället för sand och grus för att skapa bättre fäste på isen. Efter att den torkat ordentligt kan kaffet strös över isiga fläckar eftersom syran i kaffet hjälper till att smälta ner isen på ett liknande sätt som salt fungerar (om än något mindre effektivt).

Bort med katten

Katter gillar inte doften av kaffesump blandat med apelsin. Låt sumpen torka, bland i rivet apelsinskal och häll i rabatterna. Även om inte alla katter kommer att försvinna så är chansen stor att antalet intresserade katter minskar betydligt. Någon dålig lukt kommer inte att uppstå då torkad kaffesump knappast anses lukta dåligt.

Minska antalet repor i gamla trädgårdsmöbler

Om det uppstått en reva i en trädgårdsmöbel som har mörk nyans kan revan minskas med hjälp av kaffesump. Sumpen blandas med olivolja så att det bildas en tjockare smet. Denna stryks sedan på revan vilket gör att den minskar i omfång.

Här får man däremot testa sig fram en hel del gällande tjockleken på pastan. Det kan även vara bättre att ta spackel…

Rengöra kastruller som används i trädgården

Att laga mat över ett triangakök är härligt oavsett om man sitter på sin egen gräsmatta eller på fjällen. Däremot är chansen stor att man bränner fast när det inte är helt lätt att anpassa värmen. I så fall kan kaffesumpen komma väl till pass. Fram med lite kaffesump och placera det på en trasa eller svamp. Det blir därmed lite mer slipande effekt, ungefär som svinto. Det betyder även att man ska undvika denna behandling på tallrikar, kastruller och liknande som är tillverkat av keramik. Risken är annars överhängande att det blir repor.

Alla tips används på egen risk och ska enbart ses som exempel på hur kaffesump kan användas till mer än att bara läggas i komposten. Men även komposten är bra då sumpen omvandlas till energirik jord. Att däremot bara slänga sumpen i vanliga hushållssoporna fyller ingen större funktion. Särskilt inte när det finns så många andra vettigare alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *