Inspektera dina växter på riktigt nära håll

Om man är engagerad i att ha en fin trädgård är man säkerligen mån om att kunna inspektera dem på nära håll. Det här är dock lättare sagt än gjort. Kanske har man dålig syn, och kan då missa tecken som till exempel gör gällande att växten är redo att skördas, eller att den är skadad.

 

För att upptäcka de där små detaljerna är det bra att ha ett förstoringsglas. Inte bara för den som har dålig syn, utan även för den med perfekt syn. Ett förstoringsglas kan definitivt hjälpa dig att förbättra trädgården genom ökad kunskap om dina växter. En nära inspektion med jämna mellanrum ökar chanserna till en finare trädgård avsevärt.

 

Men det finns mängder av olika varianter på marknaden. Här tar vi upp några av de modeller som finns.

 

Som glasögon

Ett par förstoringsglasögon är mycket praktiskt för den som vill inspektera sina växter nära. Sysslar man med små växter, till exempel bonsaiträd, kan man ha händerna fria – samtidigt som man har en förbättrad ”syn”. Det kan även passa bra när du vill göra riktiga finarbeten med sekatören.

 

Med svanhals

Förstoringsglas med svanhals gör även det att du har händerna fria till att arbeta med dina växter. En nackdel gentemot förstoringsglasögon är dock att de inte är lika portabla. Istället sätter du fast svanhalsen med hjälp av en klämma i till exempel ett bord. Har du ett växthus där du pillrar med växter på ett bord kan det här vara värt att införskaffa.

 

Pannlupp som lyser

Pannluppar påminner till viss del om förstoringsglasögon. Du bär dem på huvudet och har därmed händerna fria till arbete med dina växter. Den väsentliga skillnaden är att de även finns med inbyggd belysning (vilket förvisso även kan vara fallet med förstoringsglasögon). Det här lämpar sig bra för den som vill arbeta i trädgården sena kväller, eller under hösten, när det blir mörkt tidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *