Gör höstsnyggt i trädgården

Gör höstsnyggt i trädgården

September är en månad då många är upptagna med trädgårdsskötsel, men nu i oktober börjar kylan som bekant att smyga sig på. Det innebär dock inte att det inte finns någonting att göra i trädgården, för det finns det alltid, oavsett om det handlar om att så, beskära eller städa upp och snygga till. Här får du tips på uppgifter som du kan utföra i trädgården under oktober månad!

Förbered trädgården för hösten

När det kalla vädret närmar sig, är det dags att börja skydda de blommor och växter som inte tål kylan särskilt bra. Vissa blommor kan du behöva flytta till ett frostfritt växthus inför vintern, för att de ska överleva vinterhalvåret och på nytt kunna planteras i trädgården igen framåt vårkanten. Du kan också förbereda inför den färgglada våren genom att plantera tulpanlökar och påskliljelökar. Oktober är dessutom en utmärkt månad att flytta träd och buskage samt plantera häckar.

 

Om du har klättrande rosor kan du beskära dem när de har slutat blomstra och knyta in stammarna innan höstvindarna orsakar skador på dessa. Rensa upp fallna löv för att förhindra sjukdomar såsom svartfläck. Kompostera inte löven. Växter som hänger i vägen kan du med fördel styra upp för att bibehålla gångvägar in och ut ur hela trädgården. Klipp tillbaka fleråriga växter som har dött eller lämna det döda lövverket åt övervintrande djur.

 

Genom att plocka upp fallna löv på regelbunden basis, låter du solens strålar nå hela gräsmattan. Det kan också vara dags att klippa gräset en sista gång innan du ställer undan din gräsklippare för vintern.

Fixa till växthuset

Om ditt växthus är relativt tomt, är det nu en bra tid att rengöra och desinficera det. Genom att göra detta kan du se till så mer ljus släpps in och förhindra att skadedjur och sjukdomar övervintrar. Om du har något slags solskydd för att skapa skugga i växthuset, bör du avlägsna det för att öka ljusinsläppet.

 

Flytta känsliga växter till växthuset efter att det har rengjorts. På så vis kan du skydda dem från den tidiga frosten, som på vissa håll i landet redan har skördat offer. Säkerställ att det finns tillräckligt mycke utrymme mellan växterna, för att de ska få tillräckligt mycket luft och för att minska risken för sjukdomar. Om du tar in växter från växthuset bör du först kontrollera dessa så inga skadedjur döljer sig i dem.

Starta en egen trädgårdsblogg

Under den vinter som komma skall kräver trädgården som bekant inte särskilt mycket skötsel utöver snöskottning. När gräset och växterna går i idé, kan du passa på att starta din alldeles egna trädgårdsblogg. Idag är det enkelt att skaffa gratis hemsida, och det tar inte många minuter att komma igång!

 

Du kanske frågar dig vad du ska blogga om? Här sätter bara fantasin gränser. Du kan exempelvis skriva om eventuella pågående balkongodlingar, blogga om det gångna året i trädgården, eller istället blicka framåt mot våren och dina planer för denna. Oavsett vilken inriktning du väljer är intresset för trädgårdsbloggar stort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *