Föröka dina perenner

Perenner är ett samlingsnamn för fleråriga växter som återkommer år efter år med rätt skötsel. Men ibland vill du föröka dem och det kan du göra på främst 2 olika sätt.

 

Vilken metod som passar bäst går inte att bedöma. Det beror på vilken typ av planta du ska föröka samt dina egna preferenser och förutsättningar. Här nedan följer en snabb sammanfattning om det populäraste förökningsmetoderna.

Samla frö

En billig metod är att samla egna frön från trädgården. Du kan dock få vänta till nästa säsong för att plantera ut dina nya perenner för du kan inte samla frön förrän de är mogna. Det betyder att plantan måste börja bli brun och ha blommat färdigt för året. Under torr väderlek kan du samla kapslarna med frön och lägga dem i papperspåsar med tydlig märkning. Om du är osäker på fröets hållbarhet är det bättre att så dem på en gång och hålla dem i kruka tills du kan plantera ut perennen.

 

En del frön behöver vintervila och överlever inte om du försöker tvinga upp dem utanför säsong. Vill du plantera ändå kan du så fröna i krukor på hösten och låta dem stå ute eller kallt under vintern. När jorden och fröet får känna hur temperaturen skiftar kommer fröet självmant att börja gro när vintern är över. Tänk på att fröna kan få helt andra färger och annan storlek än moderplantan då fröet har en blandning av hanen och honan.

Stickling

Att ta en bit av moderplantan och plantera på ett nytt ställe är en vegetativ förökning. I princip klonar du moderplantan. Du kommer därmed att få exakt samma färger som på moderplantan. Sticklingar tas på olika sätt beroende på planta. Hos vissa sak du ta en gren, andra behöver du bara bryta av ett löv och ett tredje sätt är att ta en del av rotsystemet.

 

En del förespråkar att perenner ska få slå rot i vatten, andra menar att de ska planteras direkt i jord. Ett problem med att plantera i vatten är att plantorna kan få svårare att suga upp vatten ur jorden när du planterar dem eftersom rötterna inte har utvecklat hår. För att undvika detta kan du stoppa sticklingen i en blandning av jord och vatten så fort den börjar få rötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *