Automower dominerar på gräsmattan

Automower dominerar på gräsmattan

I likhet med de flesta trädgårdsredskap och maskiner så skiljer det en hel del i pris mellan de olika robotgräsklipparna på marknaden. Ofta handlar prisskillnaden om kvalité, funktioner och service. Behöver du bara en mindre enkel robotgräsklippare som ska klippa ett plant och kvadratiskt område kan du köpa en billigare modell. Men när det ställs krav på prestanda, AI och styrka går det inte att pruta allt för mycket. Det är i detta segment som Husqvarnas serie av robotgräsklippare, Automower, hittas. Betala lite mer – men få mycket mer.

Automower 450X – Modell som lanserades 2016 och som då var Husqvarnas mest avancerade modell. Troligtvis inte en modell som används för vanliga trädgårdar pga. dess pris, kraft och funktion. Däremot kan robotgräsklipparen mycket väl användas på större parkområden och liknande. Det är nämligen ett riktigt kraftpaket som i stort sett ingen annan robotgräsklippare kan mäta sig emot. Den klarar exempelvis upp till hela 5000 kvadratmeter.

Modellen har fått Bäst i Test i premiumklassen men ändå inte högsta totalbetyget då recensenterna inte kan bortse från prislappen. Det handlar nämligen om närmare 40 000 kr. Bara genom att gå ner lite i funktioner kan man istället betala ca hälften och få en mycket bra modell.

Automower 315  – Om Automower 450X är för ”proffsen” så är Automower 315 för ”vanliga hushåll”. Modellen har recenserats i ett flertal tidningar både 2016 och 2017 och hamnat högst upp på listan. Många lyfter fram dess AI (artificiellintelligens) vilket betyder att roboten kan klara av att hantera svårare problem utan att köra fast.

Det är just AI som tydligt skiljer de billigare modellerna mot de dyrare. Har du en plan och kvadratisk gräsmatta behöver du inte ställa så höga krav. Men om du har en gräsmatta med buskar, träd och smala passager är det mer noga att välja en modell som kan hantera detta. En robotgräsklippare ska klippa gräset automatiskt och därmed kräva minimalt med underhåll. Det är precis vad 315 levererar enligt recensenterna.

Modellen klarar upp till 1500 kvadratmeter vilket kan jämföras med en lite större villatomt. Med ett pris på ca 18 000 kr har det även nämnts i recensioner att den har ett ”Fantastiskt prisvärde”. I en recension på Automower 315 sammanfattas dess egenskaper med Goda terrängegenskaper, Driftsäker, Tidseffektiv samt just ”Mer värde för pengarna”.

Automower 105 – Som nämnts ovan är det framförallt AI, funktioner och kraft som gjort att Husqvarna kunnat tagit en stor del av marknaden på robotgräsklippare. Det finns självklart en rad konkurrenter men när det kommer till högre prestanda dominerar Automower.

Många andra märken har länge satsat på lite mindre och enklare modeller vilket även Husqvarna valde att försöka ta marknadsandelar på när de lanserade Automower 105. En modell som är betydligt mindre vilket gör att man lätt kan bära den mellan de olika områden som behöver klippas.

Den sammanfattas ofta med att vara tystgående, tillförlitlig och smart. Det är inte oväntat då man har samma teknik under skalet som de ovan större modellerna. Däremot hamnar priset lite över de andra budgetmodellerna på marknaden vilket är dess stora nackdel. De som bara behöver en liten och enkel modell kan helt enkelt spara en hel del på att vända sig till konkurrenterna.

Husqvarna har lyckats extremt bra med sin Automower och detta inte minst gällande kvalité, funktion och AI. Men detta lyser tydligast igenom på de lite dyrare modellerna. Kunder som inte behöver lika många funktioner och kräver lika hög AI har alltså inte behov av Automower. Men bland premiummodellerna dominerar de fortfarande kraftigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *