Att välja rätt häcksax för dina behov

En häcksax är inte längre bara en häcksax. Idag finns det ett varierat utbud där faktorer som ergonomi, drivmetod och längd skiljer sig åt rejält. För dig som har många häckar i trädgården är det nästan ett måste att investera i en häcksax som passar just dina behov. Med den stora mångfald som finns på dagens marknad kan det dock vara svårt att veta vilken modell man ska välja. I den här texten benar vi ut de avgörande faktorerna – så att du själv får den kunskap som krävs för att välja en modell som möter dina behov.

 

Drivmetod

Idag finns det i princip fyra olika häcksaxar du kan välja när vi tittar på den här aspekten. De är som följer:

 

  • Manuella
  • El med sladd
  • Batteridriven
  • Bensin

 

Det säger sig självt att en manuell häcksax inte är optimalt för dig som har mycket häck att klippa. För de flesta trädgårdsägare blir det en fråga om man ska köpa en som drivs med sladd eller batteri. Bensin är uteslutet för många privatpersoner, eftersom de är ganska tunga och dyra. Förvisso är de mycket effektiva, men om man inte jobbar med trädgårdsanläggning har man troligen sällan tillfälle att utnyttja den kapacitet som erbjuds. Undantaget är om man har en väldigt stor trädgård med många häckar, givetvis.

 

För de flesta med en normalstor trädgård och ett antal häckar är en elektrisk häcksax det bästa alternativet. Det behöver inte vara särskilt dyrt, samtidigt som det förenklar trädgårdsarbetet avsevärt. Den modell som anses vara den bästa häcksaxen på batteri kostar till exempel runt 2 000 kronor – för en ansedd bensindriven modell behöver man normalt ge mer än så.

 

Fördelen med att köpa en häcksax som går på batteri är att man kan röra sig obehindrat. En som är ansluten till elnätet kan dock köras hur länge som helst. Här får man helt enkelt göra en avvägning. En uppenbar fara med att ha sladd är att den kan råka klippas – så det gäller att ha koll hela tiden. Samtidigt varierar batteritiderna kraftigt mellan de vanligaste modellerna.

 

Ergonomi

Att ha ergonomin i åtanke vid köpet är mycket viktigt. Särskilt om du har många meter häck att klippa. Det här varierar kraftigt mellan olika modeller på marknaden. Det bästa är om du kan prova saxarna på plats innan du köper dem eller, om du handlar online, se till att välja en butik med generösa köpevillkor så att den kan bytas i värsta fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *